Tuesday, November 11, 2014

JOM BERPASTA


Jom Berpasta…

Tiba-tiba terasa nak berpasta pulak hari ini. Dah jemu pulak mengadap nasi setiap hari. Teringin nak makan lasagne. Setakat nak makan lasagne di Pizza Hut untuk perut sorang ni ok je.. tapi kalau nak ajak anak-anak and the whole family fikir banyak kali jugak kan.. Nasib dah ku rancang dari semalam sebenarnya. Siap dah beli semua bahan untuk menyediakan lasagne. Kalau nak ikutkan resepi sebenar memang pokaila sikit.. banyak yang dah ku reducekan mengikut bajet yang ada. Maklumlah.. target nak sediakan 2 loyang. Cukup untuk adik beradik sekali sempena family gathering di hujung minggu.
Meh tengok apa bahan-bahannya.
Bawang besar dan bawang putih
 
Kepingan pasta lasagna dan keju mozzarella
 
Bahan asas sos daging – Daging kisar + daging burger, sos sphagetti, cendawan butang, oregano dan lada hitam.

(saya guna sos kimball sebab jauh lebih murah, Cuma 3 ringgit lebih saje, kalau sos prego tu mahal sikit 5 ringgit lebih, rasanya lebih kurang je…)
 
Bahan sos putih – Tepung gandum, mentega/planta, susu, kepingan keju cheddar
 
BAHAN-BAHAN:-
1.      Kepingan lasagna – 1 pek (250gm)
2.      Keju mozarella – 1 pek (200gm)
Bahan-bahan untuk Sos Daging:-
1.      Bawang besar – 1 biji
2.      Bawang putih – 5 ulas
3.      Daging kisar – 1 pek (400gm)
4.      Daging burger – 2 pek
Sebaiknya gunakan 2 pek daging kisar dan 1 pek daging burger (daging kisar dah kehabisan di pasaraya, terpaksalah saya gantikan dengan 2 pek daging burger). Saya gunakan daging burger supaya sos daging lebih enak dan ada kelainan dari segi rasa. Kalau guna daging kisar sahaja, rasanya agak plain sedikit.
5.      Air – 2 cawan
6.      Cendawan butang – 1 tin
7.      Sos pasta/sphagetti – 2 tin
8.      2 sudu besar serbuk lada hitam
9.      1 sudu besar serbuk oregano
10.  Garam secukup rasa.
Bahan-bahan untuk Sos Putih:-
1.      4 sudu besar mentega/planta
2.      4 sudu besar tepung gandum
3.      4 gelas susu / susu cair ( saya larutkan 2 tin susu cair kepada 4 gelas)
4.      1 pek keju cheddar
 
Ok.. dah sediakan bahan. Cuba ikut langkah-langkah di bawah sesedap rasa ye..
 Kita sediakan sos daging dahulu:
Ramaskan daging kisar dan daging burger bersama 2 cawan air.
 
 
Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
 
 
Masukkan daging dan cendawan butang. Kacau sehingga daging berwarna kusam sedikit.
 
Masukkan sos pasta dan kacau rata.
 
Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan herba oregano.

Taraa…. Sos daging siap.. Nampaknya agak berminyak sedikit sebab terlebih guna daging burger. Lain kali guna 1 pek daging burger je ye….
Kes saya sebab dah kehabisan stok daging kisar di pasaraya.
 
 Ok.. kita sediakan sos putihnya pulak:
 
Cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau rata dengan cepat supaya tidak bergentel.
 
 
Masukkan susu cair dan teruskan kacau hingga sebati.
 
 
Masukkan kepingan keju cheddar.
 
 
Kacau perlahan sehingga sos likat sedikit. Siap….
Ok.. Proses seterusnya sediakan sos daging, sos putih, keju mozarella dan kepingan lasagna yang telah direndam. Ops.. lupa pulak nak bagitau macamne cara nak sediakan kepingan lasagna ni. Mula-mula panaskan air mendidih dan campurkan 1 sudu kecil minyak masak dan celurkan kepingan lasagna agak-agak lembut sedikit. Angkat dan rendam ke dalam air sejuk. Fungsi minyak dan air sejuk tersebut akan membuatkan kepingan lasagna tidak melekat semasa proses lapis-melapis.
 
Sediakan bahan untuk proses lapis melapis lasagna.
 
Sediakan loyang dan aturkan kepingan lasagna sehingga menutupi bahagian bawah dulang. (Guntingkan kepingan lasagna jika perlu). Lapiskan pula lapisan kedua dengan sos daging.
 
 
Tuangkan sos putih sebagai lapisan ketiga.
 
Taburkan keju mozarella di atas lapisan sos putih.
 
Teruskan aktiviti melapis sehingga 3 lapisan. Lapisan atas diakhiri dengan kulit lasagna yang dilapisi dengan sos putih dan taburan keju mozarella.
 
 
Fuhh… siap. Dapat 2 adunan loyang. Jimatkan..☺☺
Bakar dalam oven 180ºC selama 40 minit atau sehingga masak dan keperang-perangan. Loyang kecil hanya 32 minit sahaja.
 
Nyum nyum.. siap suda..
 
Jumpa lagi di entry yang lain… Selamat Mencuba…
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0 comments:

Post a Comment