Jom Berpasta…
Tiba-tiba
terasa nak berpasta pulak hari ini. Dah jemu pulak mengadap nasi setiap hari.
Teringin nak makan lasagne. Setakat nak makan lasagne di Pizza Hut untuk perut
sorang ni ok je.. tapi kalau nak ajak anak-anak and the whole family fikir
banyak kali jugak kan.. Nasib dah ku rancang dari semalam sebenarnya. Siap dah
beli semua bahan untuk menyediakan lasagne. Kalau nak ikutkan resepi sebenar
memang pokaila sikit.. banyak yang dah ku reducekan mengikut bajet yang ada.
Maklumlah.. target nak sediakan 2 loyang. Cukup untuk adik beradik sekali
sempena family gathering di hujung minggu.
Meh
tengok apa bahan-bahannya.
Bawang besar dan bawang putih
Kepingan pasta lasagna dan keju mozzarella
Bahan asas sos daging – Daging kisar + daging burger,
sos sphagetti, cendawan butang, oregano dan lada hitam.
(saya guna sos kimball sebab jauh lebih murah, Cuma 3
ringgit lebih saje, kalau sos prego tu mahal sikit 5 ringgit lebih, rasanya
lebih kurang je…☺)
Bahan sos putih – Tepung gandum, mentega/planta, susu,
kepingan keju cheddar
BAHAN-BAHAN:-
1.
Kepingan lasagna –
1 pek (250gm)
2.
Keju mozarella – 1
pek (200gm)
Bahan-bahan untuk Sos Daging:-
1.
Bawang besar – 1
biji
2.
Bawang putih – 5
ulas
3.
Daging kisar – 1
pek (400gm)
4.
Daging burger – 2
pek
Sebaiknya
gunakan 2 pek daging kisar dan 1 pek daging burger (daging kisar dah kehabisan
di pasaraya, terpaksalah saya gantikan dengan 2 pek daging burger). Saya
gunakan daging burger supaya sos daging lebih enak dan ada kelainan dari segi
rasa. Kalau guna daging kisar sahaja, rasanya agak plain sedikit.
5.
Air – 2 cawan
6.
Cendawan butang –
1 tin
7.
Sos
pasta/sphagetti – 2 tin
8.
2 sudu besar
serbuk lada hitam
9.
1 sudu besar
serbuk oregano
10. Garam secukup rasa.
Bahan-bahan untuk Sos Putih:-
1.
4 sudu besar
mentega/planta
2.
4 sudu besar
tepung gandum
3.
4 gelas susu /
susu cair ( saya larutkan 2 tin susu cair kepada 4 gelas)
4.
1 pek keju cheddar
Ok.. dah sediakan bahan. Cuba ikut langkah-langkah di
bawah sesedap rasa ye..
Ramaskan daging
kisar dan daging burger bersama 2 cawan air.
Tumiskan bawang
besar dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
Masukkan daging
dan cendawan butang. Kacau sehingga daging berwarna kusam sedikit.
Masukkan sos pasta
dan kacau rata.
Perasakan dengan
garam, serbuk lada hitam dan herba oregano.
Taraa…. Sos
daging siap.. Nampaknya agak berminyak sedikit sebab terlebih guna daging
burger. Lain kali guna 1 pek daging burger je ye…☺.
Kes saya
sebab dah kehabisan stok daging kisar di pasaraya.
Cairkan butter dan
masukkan tepung gandum. Kacau rata dengan cepat supaya tidak bergentel.
Masukkan susu cair
dan teruskan kacau hingga sebati.
Masukkan kepingan
keju cheddar.
Kacau perlahan sehingga
sos likat sedikit. Siap….
Ok.. Proses seterusnya sediakan sos daging, sos putih,
keju mozarella dan kepingan lasagna yang telah direndam. Ops.. lupa pulak nak
bagitau macamne cara nak sediakan kepingan lasagna ni. Mula-mula panaskan air
mendidih dan campurkan 1 sudu kecil minyak masak dan celurkan kepingan lasagna
agak-agak lembut sedikit. Angkat dan rendam ke dalam air sejuk. Fungsi minyak
dan air sejuk tersebut akan membuatkan kepingan lasagna tidak melekat semasa
proses lapis-melapis.
Sediakan bahan
untuk proses lapis melapis lasagna.
Sediakan loyang
dan aturkan kepingan lasagna sehingga menutupi bahagian bawah dulang.
(Guntingkan kepingan lasagna jika perlu). Lapiskan pula lapisan kedua dengan
sos daging.
Tuangkan sos putih
sebagai lapisan ketiga.
Taburkan keju
mozarella di atas lapisan sos putih.
Teruskan aktiviti
melapis sehingga 3 lapisan. Lapisan atas diakhiri dengan kulit lasagna yang
dilapisi dengan sos putih dan taburan keju mozarella.
Fuhh… siap.
Dapat 2 adunan loyang. Jimatkan..☺☺
Bakar dalam
oven 180ºC selama 40 minit atau sehingga masak dan keperang-perangan. Loyang
kecil hanya 32 minit sahaja.
Nyum nyum.. siap
suda..
Jumpa lagi di
entry yang lain… Selamat Mencuba…☺
0 comments:
Post a Comment