JALAN-JALAN
CARI MAKAN…. DI WADIHANA ISLAMIC STEAK HOUSE
Wadihana Islamic Steak House
yang terletak di Bandar Botanic, Klang adalah di antara
restoran milik bumiputera yang menawarkan pelbagai jenis makanan barat yang
sungguh enak dan tidak menghampakan peminat-peminat tegar makanan barat
termasuk saya dan keluarga saya.
Nama Wadihana telah lama bertapak dalam industri
penyediaan makanan sejak dari tahun 1952 lagi.
Wadihana menawarkan pelbagai jenis menu
bahagian-bahagian daging yang boleh dipesan mengikut selera pelanggan.
Wadihana juga menawarkan pelbagai jenis sos untuk
diserasikan bersama hidangan utama mengikut selera pelanggan.
Di antara hidangan utama di
Wadihana.. nak tahu menu yang lebih lanjut :
Pelbagai jenis menu makanan
barat ditawarkan sampaikan tak tau nak pilih yang mana. Dekat setengah jam
membelek senarai menu. Nasib baiklah waiter-waiter kat situ semuanya senyum dan
ramah orangnya. Muda-muda pulak tu. Tapi ada kelainannya sikit…kerana
pekerja-pekerja disitu bermula dari cashier, tukang masak, pramusaji dan
lain-lain semuanya adalah kaum lelaki sahaja.
Di antara susun atur dan pemandangan yang menarik di
dalam Wadihana Islamic Steak House. Pencahayaan lampu yang menarik dan
kemudahan TV LCD untuk menyenangkan pelanggan menonton sambil menjamu selera.
Wadihana sentiasa sesak dengan pelanggan tetap dan
pelanggan baru. Ternyata wang bukan ukuran. Apa yang penting adalah kepuasan
untuk menikmati makanan yang menepati selera masing-masing.
Wadihana juga mendapat tempat di hati pelanggan
berbangsa asing.
Black Pepper Steak adalah di antara makanan yang
popular dan sering dipesan dan dinikmati oleh pelanggan-pelanggan kerana
dagingnya yang lembut dan sos blackpeppernya yang manis, lemak dan sedikit
pedas. Tidak kira sama ada sirloine, tenderloine, t-bone atau rib eye steak
semuanya amat popular di hati dan selera pelanggan.
Untuk kunjungan kali ini, saya memesan Grilled Sirloin
Steak, Grilled Chicken Chop dan Fish n Chips. Jus minumannya juga sungguh enak
dan menyelerakan meskipun mahal.
Huhu…pokai skojap..
Sekali sekala sebenarnya sempena meraikan pemergian
anak dara saya kat sebelah tu. 2 minggu lagi akan berangkat untuk menyambung
pelajaran ke UITM Bukit Mertajam. Huhu.. jauh sungguh.
Hilang sekejap anak dara yang banyak membantu kerja-kerja di dapur.......
Selfie dulu sebelum makan...☺☺
Sesi suap-menyuap..
Sedar tak sedar kami telah bersantai hampir 1 jam 15
minit di Wadihana Steak House. Kami amat berpuas hati dengan layanan yang
diberikan. Pelayan di situ sentiasa memastikan kami berada dalam keadaan selesa
dan mereka berulang kali bertanya tentang pilihan makanan yang dipesan telah
benar-benar sampai dan menepati kehendak kami. Saya amat teruja dengan
pelayan-pelayan muda ini kerana mereka sentiasa berada dalam keadaan tersenyum
meskipun penat bekerja melayan kehendak pelanggan.
Tiba masa untuk membayar… semua bil berharga RM92.20
termasuk cukai dan servis perkhidmatan. Grilled sirloin steak RM26.90, Grilled
chicken chop RM20.90, Fish n chips RM16.90, Apple lemonade RM5.90 dan Chocolate
milkshake RM8.90. Walau bagaimanapun saya tetap berpuas hati dan rasa berbaloi
dengan wang yang telah dikeluarkan. Selesai membayar bil, juruwang sempat
bertanyakan soalan tentang makanan yang dimasak dan dihidangkan samada sedap
atau tidak. Saya memberikan jawapan yang baik, cuma sos black peppernya perlu
dilebihkan.
Hihi...☺☺
OKLAH.. jom kita cuba-cuba masak sendiri black pepper
steak. Manalah tau lebih sedap dari wadihana punya kan…
RESEPI BLACK
PEPPER STEAK (Bahan-bahan untuk 4 orang
Bahan perap:
1.
500 gm daging
batang pinang atau daging lembut yang sesuai
2.
2 sudu besar biji
lada hitam*
3.
1 inci halia*
4.
5 ulas bawang
putih*
5.
2 sudu besar sos
tiram
6.
3 sudu besar kicap
pekat
7.
1 sudu kecil garam
Bahan sos lada hitam:
1.
1 biji bawang
besar (dipotong dadu)
2.
2 ulas bawang
putih (dicincang)
3.
1 sudu besar
tepung jagung / gandum dibancuh dengan sedikit air
4.
2 ½ cawan air rebusan ayam/daging
5.
2 sudu besar sos
tiram
6.
4 sudu besar
serbuk lada hitam
7.
1 sudu besar
butter / majerin
8.
Garam dan gula
secukup rasa
Cara-cara:-
1.
Bersihkan daging
(tidak perlu potong kecil) dan toskan.
2.
Kisar bahan-bahan
bertanda* dan campurkan dengan bahan perap yang lain. Cucuk-cucuk daging dengan
garfu, perap daging bersama bahan perap semalaman.
3.
Bakar daging yang
telah diperap sehingga masak (letakkan sebekas air di dalam oven untuk
memastikan isi daging tidak terlalu keras selepas dibakar).
4.
Sediakan bahan sos
– Tumis bawang besar, bawang putih dan bahan lebihan perap dengan
butter/majerin sehingga wangi. Masukkan air rebusan ayam/daging. Masukkan campuran
tepung, sos tiram, serbuk lada hitam, garam dan gula. Gaulkan sehingga sos
pekat.
5.
Hiriskan daging
kepada kepingan nipis dan tuangkan sos black pepper ke atasnya. Sedia
dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA…..
0 comments:
Post a Comment